Llama glama og Vicugna pacos

size.png

Størrelse lama og alpakka

Alpakkaer er mye mindre enn lamaer. Ofte hører vi: "Se, en baby lama!". Men nei, det er en alpakka, og den blir ikke større. 1 meter over manken, 1,50 opp til hodet.

En fullvoksen lama rager 1,80 over bakken og kan veie 200Kg. En alpakka kan veie opp mot 100kg, men vanligere er det at en hoppe veier 50-60kg, og en hingst 70 - 80kg.

 

earsØrene

Ørene er en veldig enkel måte å se forskjellen på. En alpakka har rette spisse ører. Den har aldri en bøy innover på tuppen av ørene, og de er relativt små. En lama har store ører og en bøy innover på tuppen av ørene.  

Fibervekst

Alpakkaens fiber er mye mykere og lengre enn en lamas. Alpakka har blitt avlet frem i årtusener for å produsere fiber, så det skulle jo bare mangle. Alpakkaer har generelt sett veldig lite dekkhår, hvilket gjør fiberen lettere å spinne. Lama har kortere tykkere fiber.

faceAnsiktet

Selv om dette kan variere noe har lamaer veldig sjelden ull i ansiktet og på  toppen av hodet. En alpakka har alltid masse fiber på toppen av hodet, og ofte så mye fiber i ansiktet at man må trimme rundt øynene slik at de kan se.

Typisk har en lama en lang nese. En alpakka har en kortere nese med en "stopp" mellom øynene som avgrenser hode og nese. En lama har ikke denne "stoppen" men har en profil som gir  assosiasjoner til romernese.

 

Bruksområder

Alpakkaen er laget for å produsere fiber i første rekke. En lama er laget for å bære kløv. Dette kan man se på den lange, brede flate ryggen til en lama. En alpakka har oftest en mer avrundet rygg. 

Personlighet og temperament

Her vil man få forskjellige meninger avhegig av hvem man spør. Alpakkaeiere vil mene at alpakkaer har det beste temperamentet, mens lamaiere vil mene lamaer har det beste temperamentet :-) Sannheten er nok at det ikke er så stor forskjell.

alpakka vs lama