Tradisjonelt kan man sammenligne de Sør-Amerikanske indianeres hold av alpakka med samenes hold av rein, de ga alt man trengte for å overleve.
I dag holdes alpakka for sin fiber, men også for kjøtt selv om det er et mindre produkt. Fiberen (ulla) har egenskaper som gjør alpakkaen velegnet for hold i Norge.
- Like fine fiber som kasjmirull.
- Glatt som silke
- Sterkere fiber enn mohair og saueull.
- Mykere enn bomull
- Enestående isoleringsegenskaper. Isolerer bedre enn gåsedun og saueull
- Klør ikke i høy kvalitet, motvirker allergiske reaksjoner på grunn av minimalt med lanolin i ulla. Lanolin holder på støv og mikroskopiske allergener.
- Lav vekt på grunn av fibrenes cellestruktur
- Naturlige fibre motstår falming over tid
- Fibrene er naturlig smuss- og støvavvisende
- Nupper minimalt!
- Puster svært godt slik at den holder huden tørr. (for sokker laget av alpakkaull betyr dette mindre luktproblemer av føtter og i sko)
- Mister ikke sin gode isoleringsevne selv hvis den blir våt
- Isolerer ikke bare mot kulde, men virker også svalende i varme, avhengig av hvordan produktet er laget
Produksjon
Norsk Kamelidforening og vi jobber for å få alpakkaer og lama inn i jordbruket. De er klassifisert som produksjonsdyr, men produksjonen må settes i system. Fiberen brukes til spinning, veving og toving.
Produkter som er på markedet i dag er mangfoldig og svært populært.
Bruksområder
Alpakkaen er et intelligent dyr som lett kan trenes til ulike oppgaver, f.eks. som terapidyr eller rett og slett gå med grime på skogsturer. I Finland er "pacility" en populær sport, agility for alpakkaer. Den viktigste oppgaven deres er likevel å produsere fiber.
De er velegnet for produksjon i liten eller stor skala, som hobbydyr og for besøksgårder. Som hobbydyr blir de ypperlige selskapsdyr, som får en i godt humør med alle sine spillopper.
Produkter kan være garn, tovede produkter, veving, turisme, terapi som yoga eller turgåing, besøksgårder, sosiale besøk på sykehjem eller andre behandlingssteder og salg av små mengder fiber til hobbyprosjekter som f.eks. den tovede hesten som vises her. Jo mer du foredler fiberen desto mer tjener du på den. Siden alpakkaene kommer i så mange farger vil du kunne bruke naturlige farger i stor utstrekning, og en oppdretter begynte faktisk å selge fluefiske-sett med alpakkafiber.
De er fantastiske beitedyr, og vil holde et beite i ypperlig stand. De vil hverken tråkke ned eller forurense beitet, og spiser alt som er grønt.
Alpakkaen, dvs *enkelte* alpakkaer er gode som voktere. De vil beskytte flokken mot dyr opp til størrelse for rev. Hvis flokken blir angrepet av et større dyr er alt de kan gjøre å varsle fra. Husk at en vokter er en personlighetstype, hvilken som helst alpakka kan ikke settes til å vokte.
Kvalitetsforskjeller
For de som ønsker et hobbydyr, terapidyr eller som attraksjon for en besøksgård vil temperament være det viktigste å se på. Alpakkaen har individuelle personligheter, noen er voktere, noen er ledere og noen er svært nysgjerrige på mennesker, til tross for at de ikke er kosedyr.
For de som ønsker å drive produksjon vil kvaliteten og mengden av fiber være viktig. Vær klar over at ett dyr kan levere en kilo fiber per år, mens et annet leverer opp til åtte. Ett dyr kan ha fin fiber, mens et annet kan ha grov fiber med mye dekkhår. Det er viktig å kvalitetssikre fiberen, hvilket enkelt kan gjøres ved å sende en prøve til et laboratorium, få det vurdert av en kvalifisert, eller delta på en utstilling. Det finnes utstillinger hvor dyret må være med, og utstillinger hvor man kun sender inn fiberen.
Det er ikke noen motsetning mellom personlighet og kvalitet på fiberen, så det er fullt mulig å si ja takk begge deler også.
Alpakkaer er hardføre, nøysomme og sunne dyr, og alpakka i norge passer perfekt!