Alpakkainformasjon

helsebok

For VIPs

Login for tilgang til artikler og SOS

Artikler

Lama og alpakka er tilpasset forholdene på Altiplano i Sør-amerika. Der lever de på opptil 5500 meters høyde med tynn luft og sterk solstråling. Ingen andre steder får de like sterk solstråling som der. Som konsekvens bør lama og alpakka som holder til andre steder få D-vitamintilskudd for optimal helse.

D-vitamintilskudd er viktig for alle alpakkaer og lamaer, det er ekstra viktig for drektige hopper og dyr under 3 år. Tilskudd er spesielt viktig i vinterhalvåret.

Symptomer på D-vitaminmangel er skjeve ben, vekttap, vonde ledd og rakitt.Symptomer på mangel på vitamin D

Dosering

Det et viktig å administrere korrekt dose, både overdosering og underdosering kan gi alvorlige helseproblemer.

Criaer/føll er født med lavt D-vitaminnivå. Criaen/føllets primære kilde for D-vitamin er hoppas melk, hennes D-vitaminstatus er kritisk for criaens/føllets oppbygging av D-vitamin. Cria/føll kan få tilskudd fra de er nyfødte.

Det er anbefalt at alpakkaer og lamaer får 1000-2000 IU/kg kroppsvekt hver annen måned med injeksjon eller hver måned (4.-6. uke) med pasta/gel.

For preventiv behandling mot rakitt hos voksende alpakkaer og lamaer er følgende doseringer anbefalt:

Ved bruk av injeksjoner, f.eks. Hipravit eller Hideject skal de ha 1000 IU per kg kroppsvekt. Dette gis under huden. Dosen varer i 6-8 uker. Injeksjonen repeteres hver annen måned. Hipravit ADE inneholder 75000 IU per ml, så doseringen for en alpakka på 50kg er 0,65 ml.

Ved bruk av pasta oralt er mengden vitamin D den samme pr kg, men du bør gi de pastaen hver 4-6 uke. Oralpasta kommer i små og store tuber og inneholder typisk 100000 IU vitamin D per 10 ml (sjekk produktinformasjonen). Normal dosering er 10ml for et dyr på ca 50kg (voksne).

En voksen alpakkahoppe veier vanligvis 50-60kg. En voksen alpakkahingst veier vanligvis 60-75kg. Lamaer veier mellom 120 og 150kg.

For å behandle rakitt eller vitamin D-mangel gis 1000-2000 IU per kg kroppsvekt med enten oral pasta eller injeksjon. Denne dosen bør repeteres en måned senere. Deretter bør vedlikeholdsdosering administreres.

Administrasjon

D-vitaminer kan gis oralt, eller som injeksjon. Dyreeier kan selv administrere oralt tilskudd og produktet er reseptfritt, mens injeksjoner skal administreres av veterinær.

Konsekvenser av feildosering

Underdosering kan gi rakitt, en alvorlig sykdom som kan føre til myke ben og ledd, smerter i ledd og vansker med å gå normalt, skjeve ben, krum rygg, mindre fertilitet, problemer med immunforsvaret og vekttap. For mye kan gi samme symptomer som rakitt og i tillegg forårsake problemer med indre organer. Det er derfor viktig å følge doseringsanbefalingene.

Høykonsentrerte produkter som Hipravit og Hideject øker sjansen for overdosering. Det er vanskelig å måle til så små kvanta i sprøyteform. Vær derfor ekstra nøye med slike produkter og overlat doseringen til en veterinær.

Husk:
Hvis dyrene får vitamin D via foret må dette regnes inn i doseringen av tilskuddet.
Hvis dosen gis oftere enn anbefalt blir dyrene overdosert.
Hvis dosen gis sjeldnere enn anbefalt blir dyrene underdosert.

D-vitamin er et fettløselig vitamin. Kroppen lagrer det den ikke bruker, slik at vitaminet vil hope seg opp i kroppen over tid.

Under- eller overdosering vises ikke før det har gått en tid, uker eller måneder.

Husk: At litt er bra betyr ikke at mer er bedre. Det er viktig med korrekt dosering.

En video som viser smertefulle ledd, vekttap og krum rygg. Rakitt.

 

Referanser:

Basics of Alpaca Nutrition

Vitamin D Overdose Warning

Vitamin D Supplementation in Camelids

 

På våren, gjerne i mai-juni, er det klipping i Norge. Slik får dyrene beholde "kåpa" så lenge det er kaldt i været og får tid til å gro den tilbake før høst og vinter kommer tilbake. Men det er ikke bare under klipping du trenger fikseringsau. Vi har funnet at det også passer godt for endel oppgaver innenfor helse. Noen ganger er det fint om alpakkaen eller lamaen holder seg nogenlunde rolig mens du behandler den eller veterinæren gjør inngrep. Det er langt lettere å få til med fiksering, og du slipper risikable beroligende midler.

Her beskriver vi hvordan vi har laget vårt fikseringstau.

Materialer og utstyr:

  • Tau. Bruk mykt tau, ca 1cm tykt, gjerne laget for seiling. Husk at tauene kommer til å ligge inntil huden på dyret og du ønsker minst mulig ubehagelig gnissing.
  • Fiolinblokk. Du finner slike i båtforretninger, men også andre kan ha dette.
  • Svivel.
  • Smal, men sterk, plank. Ca 2x1" (ca 5x2,5cm).
  • Fester på vegg som monteres ca 50cm opp på veggen, og ca 6m fra feste til feste så dyret kan strekkes ut.

Fikseringstau for alpakka og lama foran
Fikseringstau for alpakka og lama bak

 

Bakbena skal festes først! Når alle deler er festet og ligger klart til alpakkaen fører dere dyret inn. En person holder alpakkaen, mens en annen fester tauet på beina, mens dyret er stående.

Så forbena på tilsvarende måte. Den som festet forbena tar nå tak i den løse enden av tauet som går gjennom fiolinblokken og strammer mens den som holder dyret legger alpakkaen eller lamaen mykt og rolig ned. Etterstram tauet slik at dyret ligger utstrukket, men ikke for stramt.

Fiksert alpakka
Fiksert alpakka

Vi lærer gjerne bort teknikken til våre kunder!

 

 

Tradisjonelt kan man sammenligne de Sør-Amerikanske indianeres hold av alpakka med samenes hold av rein, de ga alt man trengte for å overleve.

I dag holdes alpakka for sin fiber, men også for kjøtt selv om det er et mindre produkt. Fiberen (ulla) har egenskaper som gjør alpakkaen velegnet for hold i Norge. 

  • Like fine fiber som kasjmirull.
  • Glatt som silke
  • Sterkere fiber enn mohair og saueull.
  • Mykere enn bomull
  • Enestående isoleringsegenskaper. Isolerer bedre enn gåsedun og saueull
  • Klør ikke i høy kvalitet, motvirker allergiske reaksjoner på grunn av minimalt med lanolin i ulla. Lanolin holder på støv og mikroskopiske allergener.
  • Lav vekt på grunn av fibrenes cellestruktur
  • Naturlige fibre motstår falming over tid
  • Fibrene er naturlig smuss- og støvavvisende
  • Nupper minimalt! 
  • Puster svært godt slik at den holder huden tørr. (for sokker laget av alpakkaull betyr dette mindre luktproblemer av føtter og i sko)
  • Mister ikke sin gode isoleringsevne selv hvis den blir våt
  • Isolerer ikke bare mot kulde, men virker også svalende i varme, avhengig av hvordan produktet er laget

Produksjon

Norsk Kamelidforening og vi jobber for å få alpakkaer og lama inn i jordbruket. De er klassifisert som produksjonsdyr, men produksjonen må settes i system. Fiberen brukes til spinning, veving og toving. 

Produkter som er på markedet i dag er mangfoldig og svært populært.

Bruksområder

Alpakkaen er et intelligent dyr som lett kan trenes til ulike oppgaver, f.eks. som terapidyr eller rett og slett gå med grime på skogsturer. I Finland er "pacility" en populær sport, agility for alpakkaer. Den viktigste oppgaven deres er likevel å produsere fiber.

De er velegnet for produksjon i liten eller stor skala, som hobbydyr og for besøksgårder. Som hobbydyr blir de ypperlige selskapsdyr, som får en i godt humør med alle sine spillopper.

Produkter kan være garn, tovede produkter, veving, turisme, terapi som yoga eller turgåing, besøksgårder, sosiale besøk på sykehjem eller andre behandlingssteder og salg av små mengder fiber til hobbyprosjekter som f.eks. den tovede hesten som vises her. Jo mer du foredler fiberen desto mer tjener du på den. Siden alpakkaene kommer i så mange farger vil du kunne bruke naturlige farger i stor utstrekning, og en oppdretter begynte faktisk å selge fluefiske-sett med alpakkafiber.

De er fantastiske beitedyr, og vil holde et beite i ypperlig stand. De vil hverken tråkke ned eller forurense beitet, og spiser alt som er grønt.

Alpakkaen, dvs *enkelte* alpakkaer er gode som voktere. De vil beskytte flokken mot dyr opp til størrelse for rev. Hvis flokken blir angrepet av et større dyr er alt de kan gjøre å varsle fra. Husk at en vokter er en personlighetstype, hvilken som helst alpakka kan ikke settes til å vokte.

Kvalitetsforskjeller

For de som ønsker et hobbydyr, terapidyr eller som attraksjon for en besøksgård vil temperament være det viktigste å se på. Alpakkaen har individuelle personligheter, noen er voktere, noen er ledere og noen er svært nysgjerrige på mennesker, til tross for at de ikke er kosedyr.Hest laget av tovet alpakkaull

For de som ønsker å drive produksjon vil kvaliteten og mengden av fiber være viktig. Vær klar over at ett dyr kan levere en kilo fiber per år, mens et annet leverer opp til åtte. Ett dyr kan ha fin fiber, mens et annet kan ha grov fiber med mye dekkhår. Det er viktig å kvalitetssikre fiberen, hvilket enkelt kan gjøres ved å sende en prøve til et laboratorium, få det vurdert av en kvalifisert, eller delta på en utstilling. Det finnes utstillinger hvor dyret må være med, og utstillinger hvor man kun sender inn fiberen.

Det er ikke noen motsetning mellom personlighet og kvalitet på fiberen, så det er fullt mulig å si ja takk begge deler også.

Alpakkaer er hardføre, nøysomme og sunne dyr, og alpakka i norge passer perfekt! 

 

Universitetet i Sydney har undersøkt alpakkaers administrasjon av sine økosystemer. Det er svært interessant lesning og gjelder også lamaer. Dette er effektive landskapsvedlikeholdere, snille på økosystemene de oppholder seg i og effektive i næringsopptak.

Les rapporten her

Du kan også finne mer interessant om alpakkaers positive effekt på miljøet her: 

Miljøvennlige klær

Skitne klær

Environmental impact of camelids

Alpakkaer blir mer og mer tilgjengelige og prisgunstige, og oppdrettere blir ofte spurt av potensielle eller nye eiere om alpakkaer kan være sammen med andre
livdyr i husdyrrom eller på beite. Dette kan være et vanskelig spørsmål å svare på hvis oppdretteren ikke er godt kjent med de dyrene det spørres om og noen
ganger kan det være vanskelig selv om man er godt kjent med de.

Under finner dere noe informasjon om hva som bør tenkes på ift alpakkaer og kamelider generelt.

Les mer ved å klikke på bildene, eller last ned en PDF her.

alpakka sammen med andre dyr alpakka sammen med andre dyr 2

Skilt til Knapper Alpakka

 

logoknapperalpakka-med-navn-2.png

 

Vi er medlem av

Norsk Kamelidforening

(c) 2022 Knapper Alpakka og Norwegian Camelids AS. Besøk gjerne alpakkatilsalgs.no!

Send epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Twitter Facebook Instagram
Vi er medlemmer av Norsk Kamelidforening
WL - WebLinks Directory