Så, er camelider smarte nok til å kunne trenes?

Javisst er de det. Det er nok å se inn i øynene til en alpakka, så ser man at det er snakk om et intelligent vesen. Det er likevel viktig å huske at camelider må behandles med respekt underveis, de er som katter - visst kan de, og visst forstår de, men de vil bare gjøre det du får de til å ville gjøre. Hvis man forstår dette kan de trenes opp til å gjøre veldig mye og ytterligere øke gleden ved å eie disse flotte dyra. Hvis man vil. De er jo et smykke i seg selv, og mange vil synes det er godt nok å bare ha de, og bruke fibrene til noe fornuftig.

For andre igjen gir det en ekstra dimensjon å kunne gjøre noe sammen med sin alpakka. Det holdes f.eks agilitykonkurranser (agility er mest kjent fra hundeverdenen hvor konkurransen består i å forsere hindre av forskjellige typer) for alpakkaer og lamaer.  Det er  mange som bruker klikkertrening med hell.

Men for andre er det kanskje nok å trene opp dyrene sine til å bli leid slik at man får en fin turkamerat. Andre igjen vil ikke føle behov for å trene de i det hele tatt, men bare la de leve livet sitt i fred i en liten, eller stor, flokk. Det er selvsagt opp til den enkelte hvordan man velger å nyte sine dyr, og det er likeverdige valg!

Uansett om man velger det ene eller andre, lytt til dyret og se hva de føler seg komfortable med! Man må aldri forsøke å tvinge en alpakka til å gjøre noe, da vil man få en motstander, og ikke en medspiller.

Denne videoen demonstrerer ganske klart at myten om at en alpakka ikke kan trenes rett og slett er ... en myte. De er intelligente og går ofte perfekt i grime etter bare 2-3 sesjoner.

 Grimetrening av NC Harlequin Tango (Harley)

Man skal ha respekt for sin alpakka, og en alpakka skal gjengjelde den. Dette oppnås best ved å ikke la alpakkaen tro at du er en alpakka. Man skal aldri slå eller avstraffe en alpakka! Å opprettholde en respektfull forskjell mellom alpakka og menneske er beste måten å oppnå et fint forhold på, husk, det er ikke et kjæledyr! Og alpakkaen må huske at den er en alpakka. Det er lettere for en alpakka å huske dette hvis man har minst to alpakkaer, og ikke holder den alene.

Uønsket adferd er noe man finner hos alle husdyr; hunder, katter, hester, kuer, geiter, sauer osv. Til og med en bortskjemt undulat kan være en pest og en plage, enda så liten den er! Uønsket adferd unngås ved å behandle dyret riktig, og mulighetene for å lære hvordan er lett tilgjengelig.

Hva kan skje hvis man fra alpakkaen er ung lar den bli preget av mennesker som likemenn?

Det er ikke vanskelig å unngå utviklingen av uønsket adferd.

Kjøper man en alpakka av en seriøs oppdretter vil du få opplæring i håndtering av dyret. Husk at alpakkaen er i utgangspunktet et trivelig, rolig, tålmodig og sjarmerende dyr! Alt man trenger å gjøre er å ikke ødelegge utgangspunktet.

Grunnleggende instruksjoner i hvordan du håndterer alpakka kan du få her hos oss i Knapper Alpakka.

Forutsetningene og ressursene for å bli en god alpakkaeier, slik at man får beholde alpakkaen som det trivelige dyr den er, er så absolutt tilstede!

 Alpakkaer er ikke mulig å trene?