Alpakkaprodukters forskjellige kvaliteter

Det finnes flere forskjellige kvaliteter på produkter laget av alpakka. Alpakkafiber er et meget eksklusivt og dyrt råstoff, og prisingen av alpakkaprodukter kan ofte virke forvirrende. Vi vil her gi en oversikt over de vanligste begrepene, og samtidig gi en forklaring på hvorfor prisene varierer.

1.Babyalpakka og Royal alpacabb
Babyalpakka er alpakka av ypperste kvalitet. Man tenker gjerne alpakkaens første fell, som klippes mellom ett- og toårsalder, når man sier babyalpakka, men babyalpakka er en kvalitet. Babyalpakka skal være under 22,5 μm, mikrometer.

Et produkt laget av 100% babyalpakka er dyrt, men det er også en investering i et plagg som vil vare i generasjoner. Produktet vil være meget lett i vekt og ha ypperlige termiske egenskaper. Fibrene skal ikke være tykkere enn 21 – 22.5 μm, og kan være ned til 13! Den er selvsagt 100% kløfri og meget lett i vekt. Ofte blir fibrene som er under 20 μm referert til som Royal alpakka. Fibrene mellom 20 og 22,5 kan også refereres til som Premium alpakka.
 
2.Alpakka
100% alpakka betegner et produkt som er laget av ren alpakka uten andre materialer iblandet. Produktet av fiber under 26.5 μm. Plagg laget av fiber over 23 μm vil ofte klø, men for en vinterjakke er det ikke så farlig om den klør på huden. Produktet er fortsatt mykt og lett, har de samme termiske egenskaper som all alpakkafiber har. (med unntak av dekkhårene som ikke er relevant her) 

Noen strekker begrepet til 28 μm og kaller det standard alpakka. Grov/coarse alpakka can være opptil 35 μm, og faktisk noen ganger over. Men, for plagg som ikke skal nær huden, eller andre produkter, er det helt ok. De termiske egenskapene er fortsatt gjeldende!

Til sammenligning ligger vanlig saueull på ca 45-50 μm. 
 
3.Alpakka blandet med andre materialer
Det er mange grunner til å blande alpakka med andre materialer:

a.For å øke slitestyrken. (spesielt sokker)
b.For å øke volumet på plagget.
c.For å holde prisen på produktet nede.

Det er ikke noe galt i å blande alpakkafibrene med andre materialer i seg selv. Men det skal opplyses om blandingsforholdet i produktet. 

Vanlige materialer å blande inn er:

A.Silke
gir en ekstra glans til produktet, men fører ikke til at prisen blir billigere.

B.Ull
gjør at plagget kjennes mer ”familiært” ut. Produktet vil ikke føles like mykt som et produkt laget av 100% alpakka, men vil gi en lavere pris på produktet samtidig som det ikke ødelegger alpakkaens unike termiske egenskaper, avhengig av hvor mye ull man blander inn. Ikke mer enn 20% er anbefalt da saueullen er grovere, og vil fort gjøre at plagget klør, avhengig av hva slags plagg det er snakk om.

C.Nylon
vil føre til en lavere pris, og er faktisk også helt nødvendig i produksjon av sokker som skal tåle påkjenningen ved timer i f.eks. en fjellstøvel. Gjort på riktig måte vil alpakkaens termiske egenskaper bli ivaretatt.

D.Acryl
vil føre til en lavere pris. Dette kunststoffet er ofte brukt i produkter som er merket 100% alpakka, eller bare alpakka, og koster 100kr. Det er lett å få acryl til å føles mykt og deilig, og blir derfor ofte blandet inn i opptil 80%! Alpakkaens unike termiske egenskaper vil bli borte når så mye acryl blandes inn, og plagget vil lett loe. Maks 50% acryl er akseptabelt, og blandes inn for å gjøre plagget billigere, og for å gi plagget volum.

Vær OBS på at enkelte kan være allergiske overfor acryl, og at maks 50% acryl gir et plagg av akseptabel kvalitet.

I tillegg til dette vil produktets kvalitet være avhengig av hvilken tykkelse veven og/eller tråden som har blitt brukt har. 

Her som overalt ellers gjelder, "du får det du betaler for".