Vi har tidligere sagt noe om kvaliteten på alpakkafiber og hvor god den er i forhold til saueull. Men hva er egentlig grunnen til at man virkelig bør se to ganger til alpakkafiberen?

 

fiber.jpg

 


Struktur
Strukturen på saueullas hår er helt anderledes. Hårene har en skjell-struktur som er ganske åpen, muliggjør også en oppsamling av pollen, støv, midd, skitt og andre irriterende elementer. Allergikere reagerer typisk på dette. Alpakkastrukturen sørger for at mindre av det du ikke ønsker blir samlet i disse skallene. I tillegg gjør strukturen i alpakkafiber den glattere og er nærmest selvrensende. Søler du "Thousand Island" på en av våre varme vinterjakker er det f.eks. bare å tørke det av igjen og ingen merker blir igjen! Prøv det med saueull.

Lanolin
Saueull blir ofte behandlet med kraftige kjemikalier for å bli kvitt lanolinet (fettstoffet i saueull), men noe blir alltid igjen. For mange er lanolinet viktig for mykheten, men mange reagerer allergisk pollen, støv, midd, skitt, osv som setter seg fast i restene av lanolinet i ulla og plaggene. Med alpakkafiberens mangel på naturlige fettstoff slipper man kjemisk vask for å få ulla ren. Det finnes også indikasjoner på at kjemikaliene som brukes for å fjerne lanolin er det som skaper allergiske reaksjoner, men dette er ikke bekreftet gjennom kliniske tester.

Tykkelse
Alpakkafiber er langt tynnere enn saueull, og tynnere hår bøyer seg lettere. Evnen til å bøye seg påvirker sterkt hvor mykt og lite kløende fibre og plagg kjennes ut. Alpakkafiberen er ikke den eneste som er så tynn som 12 mikrometer, men har andre gode egenskaper også! Som en kuriositet kan det nevnes at menneskehår har en tykkelse på over 100 mikrometer...

Lengde
Alpakkafiberen er laget av lange hår, ca 8-13cm lange, og det gjør det mulig å lage mykere, mer kledelig garn med bedre fleksibilitet og dekkevne.

Utseende
Alpakkafiberen er naturlig skinnende og glanset, og reflekterer lys på lik linje med silke.

Isolering
Alpakkafiberen har små, mikroskopiske luftlommer i hårene. Det er en egenskap den deler bl.a. med isbjørn og moskus og må ikke forveksles med "hule hår" som vanligvis betyr en hul kjerne i hårene. Bl.a. denne egenskapen gjør at isolasjonen mot kulde og varme er eksepsjonelt bra og bidrar også til alpakkafiberens lette vekt. Saueull har ikke luftlommer, og alpakkafiberen vil isolere flere ganger bedre (5-7 ganger).

Naturlig farge
Ingen andre fiberproduserende dyr kommer i like mange fargevarianter som alpakkafiberen! 100% økologisk garn er ikke vanskelig å få til i mange spennende fargesjatteringer fra alpakka. Farging av alpakkafiber kan selvsagt likevel gjøres hvis man ønsker det.

Alpakkafiber i to dimensjoner!
Huacaya alpakka er det du vanligvis ser i klærne og garnet du kjøper av alpakka, men det er også en annen variant som kalles "Suri" som er mer silkeaktig og eksklusiv. Surien ser ut som den bærer rastafletter.

Styrke
Alpakkafiberen er sterk og tåler røff behandling. Inkaene i Peru laget broer over enorme kløfter i Andesfjellene ved å bygge fantastiske hengebruer uten bruk av metall eller betong. Istedet brukte de fiberkabler laget av lama- og alpakkafiber! Disse broene fungerte uten bytte av kabler i hundrevis av år før spanierne dukket opp på 1500-tallet.

Holdbarhet
All fiber vil etterhvert gå i oppløsning eksponert for naturlige omgivelser, men alpakkafiberen kan vare i veldig mange år hvis den er tatt hånd om, rengjort og lagret. Vevde klær inkaene brukte er fortsatt fine og kan sees i museer i Sør-Amerika. To tusen år gamle mumier funnet i Andesfjellene har fortsatt alpakkaklærne intakt på seg.

Historie
I over 7000 år har folkene i Sør-Amerika avlet alpakkaen for produksjon av fin, myk og varm fiber. De har åpenbart lykkes, tross forsøk på å utrydde deres nasjonalskatt som alpakkaen er.

Husk: 2009 er av FN erklært som året for naturlige fiber!

Alpakkaartikler