Med den rette behandlingen kan produkter laget av alpakka vare i generasjoner! Mumier har blitt funnet i Andesfjellene fortsatt med intakte alpakkaklær på, etter over to tusen år.

Det er temperaturforskjeller som fører til krymping av ull- og fiberplagg, så forsøk å sørge for at vask og rensing av plagget skjer i mest mulig lik temperatur, og vask gjerne i lunkent vann.

Du kan bruke vaskemaskiner til alpakka sålenge tromling blir holdt på et minimum. Ullprogrammet i maskinene fungerer på f.eks. sokker uten problemer. Jo mer tromling, dess mer toving av plagget, og jo finere fiber, dess mer følsomt for tromling.Alpakkagarn i spennende farger og mykere enn du kan tenke deg

Bruk vaskemidler spesielt for ullprodukter eller bruk f.eks. babysjampo. Alpakkafiber er som hår, og bør behandles deretter, så milde såper er best. Mildest mulig.

For håndvask kan du sveipe produktet rundt i såpevannet, la produktet ligge i såpevannet noen minutter (3-4) og så skylle i vann med samme temperatur. Prøv å håndtere produktet så lite som mulig (tilsvarende å tromle så lite som mulig).

La vannet renne av i vasken en stund før du forsiktig klemmer ut det meste av vannet. Legg det så i et håndkle og trykk ut mer vann. Ikke trykk hardt! La helst plagget ligge flatt mens det tørker.

Jakker, frakker, fine sjal eller andre finere alpakkaprodukter bør tørrenses.

Spør oss gjerne om ytterligere tips!

Alpakkaartikler