På våren, gjerne i mai-juni, er det klipping i Norge. Slik får dyrene beholde "kåpa" så lenge det er kaldt i været og får tid til å gro den tilbake før høst og vinter kommer tilbake. Men det er ikke bare under klipping du trenger fikseringsau. Vi har funnet at det også passer godt for endel oppgaver innenfor helse. Noen ganger er det fint om alpakkaen eller lamaen holder seg nogenlunde rolig mens du behandler den eller veterinæren gjør inngrep. Det er langt lettere å få til med fiksering, og du slipper risikable beroligende midler.

Her beskriver vi hvordan vi har laget vårt fikseringstau.

Materialer og utstyr:

  • Tau. Bruk mykt tau, ca 1cm tykt, gjerne laget for seiling. Husk at tauene kommer til å ligge inntil huden på dyret og du ønsker minst mulig ubehagelig gnissing.
  • Fiolinblokk. Du finner slike i båtforretninger, men også andre kan ha dette.
  • Svivel.
  • Smal, men sterk, plank. Ca 2x1" (ca 5x2,5cm).
  • Fester på vegg som monteres ca 50cm opp på veggen, og ca 6m fra feste til feste så dyret kan strekkes ut.

Fikseringstau for alpakka og lama foran
Fikseringstau for alpakka og lama bak

 

Bakbena skal festes først! Når alle deler er festet og ligger klart til alpakkaen fører dere dyret inn. En person holder alpakkaen, mens en annen fester tauet på beina, mens dyret er stående.

Så forbena på tilsvarende måte. Den som festet forbena tar nå tak i den løse enden av tauet som går gjennom fiolinblokken og strammer mens den som holder dyret legger alpakkaen eller lamaen mykt og rolig ned. Etterstram tauet slik at dyret ligger utstrukket, men ikke for stramt.

Fiksert alpakka
Fiksert alpakka

Vi lærer gjerne bort teknikken til våre kunder!

 

 

Alpakkaartikler