De færreste alpakkaer trenger tannsliping, men for de som trenger det er det viktig at det utføres før det blir et problem for alpakkaen å spise. Det blir sagt at det kun er nødvendig å slipe tennene en gang i året, men det er ikke alltid korrekt. Tennene trenger å slipes ved behov.

Å la alpakkaens tenner vokse seg så lange som bildet viser er ikke god dyrevelferd.Å la alpakkaens tenner vokse seg så lange som bildet til venstre viser er ikke god dyrevelferd.

felling

Alpakkaer vil felle melketenne sine mellom to og fem år. I denne perioden kan tannsettet se ganske så ille ut,men det retter seg gjerne til full tilfredsstillelse etter kort tid. Se bilder til høyre

Alpakkaer får kamptenner.  Hingstenes kamptenner er formidable våpen, og bør kuttes av. De må ikke trekkes! Hoppenes kamptenner er mindre, og utvikler seg i senere alder enn hingstene. Ikke alle hopper får de. Vanligvis er det ingen grunn til å slipe ned hoppenes kamptenner da de er så små, men har du ei hoppe med kamptenner, så pass fingra, de er sylskarpe.

På bildet ser man at alpakkaens fortenner er på vei utenfor tyggeplaten

På bildet ser man at fortennene er på vei utenfor tyggeplaten. Det er nå man skal trimme de! Gjør man det tidlig er det store sjanser for at tennene igjen finner sin plass under tyggeplaten, og vil bli slitt naturlig. 

På bildet under vises samme dyr med kamptenner fjernet, og fortenner slipt ned i riktig lengde.

Verktøy som kan brukes for tannstell inkluderer sagetråd eller fight-o-matic for kamptennene, Dremel eller tooth-a-matic for fortennene. Dremel fungerer greit på melketenner, men voksne tenner er veldig sterke, og friksjonen skaper varme. 

Tannstell er en viktig del av å være alpakkaeier

Dette kan bli smertefullt for alpakkaen. Kjøler man ned med kaldt vann kan tennene sprekke, så bruk Dremel med forsiktighet. Tooth-a-matic gjør jobben på 15 sekunder eller mindre, er nøyaktig og det er umulig å skade dyret. 

Tannstell er en viktig del av å være alpakkaeier. Sjekk tenner jevnlig for å se at de vokser som de skal. Hvis de ikke gjør det må man rette det opp så snart som mulig, og ikke vente i måneder på neste klipp for eksempel. 

De aller fleste alpakkaer har et godt bitt, så det er mindretallet som trenger tannhjelp. Men de som trenger det må få det!

Et eksempel på et perfekt alpakkabittEt alpakkasmil

Til slutt, et eksempel på et perfekt bitt til venstre, og til høyre et smil. Man kan fint ha perfekt bitt selv om tennene vises :-)