Alpakkaen produserer en fantastisk myk og sterk fiber, mellom 3 og 6 kilo pr år. Klipping må til! Vi har hatt mange besøk her etter at vi klippet våre, mange som er vant til og godt kjent med saueull blandt annet. Alles første impulsive respons er rett og slett: "Oi! Så myk!"
Klipping er et av de tilfellene hvor fiksering av dyret må til. Det er tryggere for dyret, og gjør at jobben går mye fortere. Hele jobben tar ca 15 minutter, inkludert tannsliping og pedikyr. Resultatet er et uventet mye mindre dyr enn man trodde man hadde, en diger haug med deilig fiber, og et lykkelig dyr.
Det er forskjellige måter å gjøre det på, noen legger dyret på et bord, hvor alpakkaen vippes opp i liggende stilling, mens andre gjør det på bakken. Det kreves en spesiell teknikk for å klippe alpakkaer. Selv om man kan klippe sau betyr ikke det at man kan gi seg på en alpakka! Klippeutstyret er forskjellig, fordi fibrene er forskjellig, de må håndteres anderledes enn en sau, og de er også helt anderledes anatomisk.
Dette er årsaken til at det hvert år arrangereres klippeturneér for de skandinaviske landene. Ett år hadde vi en australier på besøk for klipping av våre dyr. Det er ikke så dyrt som det høres ut som, reisekostnader blir fordelt på alle, så det er fullt overkommelig! I 2010 dro vi og en kunde til England for å lære å gjøre det selv. Samme vår klipte vi alle dyrene på egenhånd, og er helt selvhjulpne, så nå kan vi klippe når vi vil og hvordan vi vil.
Her er et eksempel på hvordan det gjøres hvis dyret må ligge på bakken. Legg merke til at tenner og tær får stell samtidig, og at alle jobber så raskt som mulig for å minimere stress for alpakkaen. Man kan likevel se at alpakkaen på videoen vet hva som er på gang og tar det hele med stoisk ro.